Het berekenen van uw BMI is verouderd!

Gevormd

BMI berekening, hoe werkt het?
Sinds de jaren ‘ 70 wordt BMI als standaard gebruikt om erachter te komen of uw gewicht “correct” was; met andere woorden, of u niet overgewicht had… of als je, omgekeerd, niet te mager was.

De formule is zeer eenvoudig. BMI = gewicht (kg) / hoogte kwadraat (m2).

Voorbeeld voor een persoon die 80 Kg weegt en 1,80 m meet.
BMI = 80 / (1,80*1,80) = 24.69

Hier zijn de drie mogelijke resultaten afhankelijk van de berekening van uw BMI :

minder dan 18,5 = ondergewicht ;
tussen 18,5 en 24,9 = normaal gewicht ;
tussen 25 en 29,9 = overgewicht ;
30 of meer = obesitas.
In de context van ons voorbeeld heeft een man met een body mass index van 24,69 daarom een “normaal gewicht”.

Waarom is BMI niet zo betrouwbaar?
Zoals vermeld door het American National Heart, Lung & Blood Institute (Het National Heart, Lung and Blood Institute), is de Body Mass Index nuttig voor het berekenen van overgewicht of obesitas. En zo snel definiƫren het gevaar van het oplopen van ziekten waarvan het risico toeneemt met overgewicht, zoals hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, type 2 diabetes, galstenen, ademhalingsproblemen en bepaalde soorten kanker. Hoe hoger de BMI, hoe groter het risico op chronische ziekten.

Dit is echter een berekening die alleen rekening houdt met lengte en gewicht. Hoe zit het met leeftijd, genetica, geslacht en lichaamssamenstelling?

Wat dit laatste punt betreft, toont het feit dat we geen onderscheid maken tussen vetmassa en vetvrije massa en bot zijn beperkingen. Het is ook om deze reden dat de IMG of fat mass index nu ook wordt berekend, vooral in krachtsporters (bodybuilding, crossfit, gewichtheffen, gymnastiek, enz.).

Laten we het voorbeeld nemen van een sportieve man van 80 kg voor 1,75 m.
Zijn BMI is 80/ (1,75 * 1,75) = 26,12

Met een BMI van 26,12 wordt deze man automatisch geclassificeerd als”overgewicht”. Dit is natuurlijk niet het geval, omdat deze hoogte-gewichtsverhouding wordt veroorzaakt door een meer ontwikkelde spiermassa, die het BMI-resultaat vervormt.

Er bestaan nog meer nauwkeurige metingen
De taille-tot-heup verhouding en de tailleomtrek methode zijn manieren om verder te gaan. Deze twee maatregelen overwegen andere aspecten zoals buikvet dat een directe indicator van overgewicht en slechte levensstijl is.

De eerste meet zowel de tailleomtrek als de heupomtrek en deelt vervolgens de eerste door de tweede. Als het resultaat meer is dan 0,85 voor een vrouw en 1 voor een man, wordt men als zwaarlijvig beschouwd.

De tweede is om de tailleomtrek te meten en een factor van abdominale obesitas te bepalen vanaf 84 cm bij een vrouw en 90 cm bij een man.

Maar er is nog een andere eenvoudigste manier om erachter te komen of je overgewicht hebt of niet (en zonder vervelende berekening): kijk gewoon naar je buik. Hoe meer vet je zult zien in het, hoe meer uw situatie zal de neiging om overgewicht en blootstelling aan bijbehorende ziekten.

Het hebben van zichtbare buikspieren is geen doel op zich, maar het werken in deze richting garandeert u om voor uzelf en uw gezondheid te zorgen. En zoals u weet, vereist dit een actieve levensstijl en een uitgebalanceerd en aangepast dieet.

set

Geef een antwoord